2020 ápr 20.

Végzős diákjainknak és szüleiknek a májusi érettségiről

Végzős diákjainknak és szüleiknek (és persze szeretett kollégáimnak is) a 12. évfolyam tanulmányainak lezárásáról

A Madách Gimnázium Nevelőtestülete szerdán dönt az érettségit illető szabályokról. Ez egy nappal később van, mint a módosítások április 21-i határideje, ezért írok most. Sok véleményt kaptam kollégáimtól, a diákoktól és szülőktől. Most csak az egyértelműnek látszó tényeket említem meg, a szerdai értekezlet után (ha szükséges) újabb tájékoztatót adunk.

A legfontosabb alapvetések.

  1. Mindannyian tudjuk, hogy egy olyan járványról van szó, ahol az egészségesnek látszó emberek – a tünetek megjelenése nélkül – fertőzhetnek, így másoknál akár komoly következménye lehet annak, ha nem tartják be a társas érintkezés szabályait. Miért is gondolnád, hogy Te megfertőzhetnél bárkit is, hiszen az elmúlt hetekben nem találkoztál senkivel (jó Madáchosként betartva a szabályokat) és otthon is mindent fertőtlenítettek, amit megfogtál, amihez hozzáértél. De honnan tudod ezt a másikról és persze ő Rólad? (A diákok közül többen jelezték, hogy asztmások vagy cukorbetegek, stb., tehát nagyobb veszélynek van kitéve, mint az átlag.) De mi tanárok aztán végképp nem tudhatjuk, hogy ki fertőződött meg – akár tünetek nélkül – és ki nem, pedig többségünk sokkal érintettebb. Nem beszélve a szüleinkről és a Ti idősebb rokonaitokról. (Akit mondjuk pont az érettségi után fertőztök meg.) Ha egyetlen esetben is felmerül a gyanúja annak, hogy bárki az érettségi során kapta meg a vírust, akkor elmondható, hogy nem jártunk el körültekintően és felelősek vagyunk érte.
  2. Az érettségit ebben a formában nem mi rendeltük el (a fertőzés várható csúcspontján). Ugyanakkor feltétele annak, hogy ősszel tovább tudjatok tanulni. (Csak emiatt a zsarolás miatt vállaljuk.) Akinek sikerül megoldani az általunk támasztott szabályok mellett, annak viszont könnyebb dolga van mint az előző évfolyamoknak, hiszen lényegesen kevesebb jelentkezés van most a felsőoktatásba, mint az elmúlt években volt.
  3. A szabályok alapján az iskolának lehetősége van arra, hogy a jelen helyzethez módosítsa a házirendjét. Ez szerdán meg fog történni.  Így ez más iskolákkal szemben, ahol esetleg lehet maszk nélkül írni, nem esélyegyenlőségi kérdés. (Pl. a karanténban lévők sem tudnak érettségizni.) Ha valaki úgy érzi, hogy a saját kényelme ebben a helyzetben hátrébb sorolhatja mások egészségének védelmét, akkor nyugodtan keressen olyan iskolát – ha tud -, ahol maszk nélkül írhat. (Ezért írok most, 21-e előtt.)
  4. A kisebb létszámú csoportok miatt (6-9 fő) a teremből gyakrabban tudtok kimenni. (Egyszerre csak egy diák.) A folyosókon elhelyezünk székeket, asztalokat, ahol le tudjátok venni a maszkot, tudtok enni és inni, egy kicsit lazítani. Ne igyatok sokat, mert a mellékhelység sem biztonságos. Bár folyamatosan fertőtlenítünk, de minden diák után ugye nem biztos, hogy le tudjuk törölni a WC-t.) Ebből következik, hogy a teremben inni, enni nem lehet. Nyilván a váratlan körülményeket határozottan, de emberségesen oldjuk meg. Az osztályfőnököknek írt, de a szülőkkel is megosztott levelem azokra az esetekre vonatkozik, akik előre tudják, hogy maszk nélkül akarnak írni, csak nem jelzik előre. A maszkban való írásra lehet gyakorolni is, próbáljatok meg maszkban írni legalább egy utolsó témazárót.
  5. A kész dolgozatokat Nektek kell összecsomagolni és a borítékot az asztalra letenni. Kesztyűben visszük el. Fertőtlenítjük/illetve kivárjuk 3-4 napot a borítékok kibontása előtt.  (Tehát azt nem várjuk el, hogy védőkesztyűben írjatok.)
  6. Maszkokat az iskolába való belépéskor adunk (bár akkor már a tömegközlekedésen is kötelező.) Az első három napon  12.a és d a hátsó bejáraton, a 12.b és c pedig a főbejáraton keresztül közelítheti meg a vizsgatermeket reggel 8 órától (az érettségi ugye 9-kor kezdődik. ) Az iskola kapuján egyenként (és nem egymást összevárva) kell bejönnötök, és a kézfertőtlenítés után fél 9-ig mindenkinek el kell foglalnia a helyét! A csoportosulást az érettségi előtt és után a rendőrség ellenőrzi. Ez most sajnos nem a közösen megélt vizsgadrukknak szól, sem egymással sem a tanáraitokkal!

Mindannyiunknak a szíve szakad meg, hogy így érnek véget a tanulmányaitok. Mindenképpen történelmi esemény (ha egyszeri akkor is, ha ezután többször előfordul, akkor is). Ez persze nem vigasztal Benneteket. De túl kell élni, mást amúgy sem tehetünk.

Jó, ha tudjátok, hogy az év végi osztályzatokat április 28-án kedden 15 óráig zárjuk le. ÁPRILIS 30-ÁN, 12 ÓRAKOR – még ha virtuálisan is, de – BALLAGÁS LESZ! Ez már nektek nem tanítási nap, remélem mindannyian követitek a neten. (Részletek később.) Természetesen azon vagyunk, hogy élőben is megtörténjen. Ezt szeptember elsejére, keddre tervezzük, ami feltehetően még mindenkinek jó. (Az évnyitó különleges napja.) Remélem sikerül a banketteket is egy későbbi időpontban megtartanotok.

Kérem türelmeteket és belátásotokat. Mint az első levélben írtam, ez a helyzet mindenkinek vizsga. Túl az érettségin…

Mészáros Csaba, igazgató

! KIEMELT erettsegi !
Elérhetőség
1073 Budapest, Barcsay utca 5.
+36 (1) 322-2081