2022 okt 14.

Nyolcadikosok német versenye

Madách Imre Gimnázium Német Nyelvi Munkaközössége nevében
1073 Budapest, Barcsay u. 5.
Dr. Pantóné dr. Naszályi Dóra, szervező, német nyelvi munkaközösség-vezető
Deák Zsuzsa, szervező, német nyelvi szaktanár
madach.nemet@gmail.com

Nyolcadikosok német versenye

Kedves Németes Kollégák!

A több mint egy évtizede életre hívott, hagyománnyá vált kezdeményezésünket folytatva munkaközösségünk nevében idén is játékos nyelvi-országismereti versenyre hívjuk németül tanuló nyolcadikos diákjaikat.  Legelőször is köszönjük, ezúton is, általános iskolai némettanár kollégáink munkáját, s tulajdonképpen ez is egy oka versenyünk hagyományos megrendezésének: hogy az arctalan munkafolyamatok helyét személyes kapcsolat, s egyfajta visszajelzés a közös tanítványokkal kapcsolatban, visszacsatolás vehesse át.

Az idei versenyt a hagyományoknak megfelelően, kétfordulósan tervezzük megszervezni. (Ha a tervezett döntőt nem lehetne élőben megtartani, akkor a helyzethez alkalmazkodva, a tudnivalókat a gimnázium honlapján közzétesszük.)

A verseny célja természetesen nemcsak az „örömnémetezés”. Szeretnénk munkaközösségünkkel közvetlenül bemutatkozni, hogy az érdeklődők minél szélesebb körben megismerjék németoktatásunk struktúráját. Természetesen az Önök munkájának is köszönhető, hogy haladó csoportjainkból több sikeres, nyelvtudását jól használó továbbtanuló, ill. országos versenyhelyezést elérő diákkal büszkélkedhetünk. Megtapasztalhattuk, milyen sikeres nyelvi műhelyek működnek Önöknél az általános iskolákban, ahonnan rendszeresen kiváló tanulókat kapunk és fejleszthetünk tovább.

Iskolánk, a több mint 140 éves Madách Imre Gimnázium eredményei alapján a legfrissebb országos rangsorban a 10. helyen áll. Valamint iskolánk 2017. óta hivatalosan is minősített DSD iskola, ahol a 12. évfolyamos diákjaink (eredményüktől függően B2-C1) DSD II nyelvvizsgát tehetnek ingyenesen.

Több németcsoport indul nálunk mind haladó, mind kezdő szintről. Kezdő szintről indítottuk az 5 évfolyamos német nyelvi előkészítőt, valamint a 2. idegen nyelvként választott németet. Emellett 30 éve van 9. osztálytól haladó német nyelvi csoportunk, ahol a német haladó, első idegen nyelv olyanok számára, akik az általános iskolában általános, kéttannyelvű vagy nemzetiségi nyelvoktatás keretén belül tanultak németül.

A haladó németes csoporttípusunk népszerűsége miatt már hosszabb ideje második haladó németes csoportot is indítottunk, akik öt évfolyamos képzésben az angol nyelvet nyelvi előkészítő osztályban, teljesen kezdő szintről tanulják. (Tehát kezdő szintű angol nyelvi előkészítőhöz 2. nyelvként haladó német társul, erre a nyelvi csoportra német nyelvből felvételiztetünk.)

Hamarosan meghirdetjük osztályaink, tagozataink típusának és felvételi követelményeinek kiírását. A részletekről honlapunkon tájékozódhatnak.

Az idei verseny tematikusan a takarékosság és a környezettudatosság témakörére épül. 

 

A verseny menete: 

  1. 3- 4 fős csapatok jelentkezését várjuk, iskolánként akár több is jelentkezhet.
  2. Az első forduló feladatainak visszaküldési határideje:

2022. november 7. hétfő

 

Az első forduló feladatai:
  • nyelvi teszt (A2+/B1) A megoldólapokat diákjaik legyenek kedvesek elküldeni a következő e-mail címre: nemet@gmail.com. A feladatokat összeállította Takács Gabriella, Takácsné Susán Bettina és Dr. Pantóné dr. Naszályi Dóra.

 A csapatok jelentkezési szándékát is a madach.nemet@gmail.com címre kérjük
mielőbb küldeni.

  • A csapatoknak egy maximum 2 perces  rövid videót is kell küldenie. A pontos feladatot a feladatlapon részletezzük. A video formátuma legyen MP4 vagy AVI. A feltöltött fájl neve a csapat neve legyen.

Csak a kitöltött megoldólapot és a videót kérjük visszaküldeni 2022. november 7-e hétfőig, pontosan feltüntetve a csapatnevet.

  1. A javítások eredménye, a legjobb 10 csapat neve november 22-ig felkerül a honlapra, ill. természetesen e-mailben is értesítjük a döntő fordulóba jutó csapatokat. Gimnáziumunk Dísztermének befogadóképessége miatt csak tíz csapat juthat a döntőbe. Döntőnk megszervezését mind a budapesti Goethe Intézet, mind az Osztrák Intézet segíti.

Az élő döntő forduló tervezett időpontja: 2022. december 01. csütörtök, 15.00-17.00.

Arra kérjük Önöket, hogy versenyzési szándékukat minél korábban, a fentiekben megadott e-mail-es elérhetőségen jelezzék.

Szeretettel várjuk Önöket, a teljes munkaközösség nevében:

Deák Zsuzsa  (szervező,   némettanár) és Dr. Pantóné dr. Naszályi Dóra (munkaközösség-vezető, német vezető tanár)

Budapest, 2022. október 12.

! KIEMELT !
Elérhetőség
1073 Budapest, Barcsay utca 5.
+36 (1) 322-2081