2023 okt 15.

Nyolcadikosok német versenye

Madách Imre Gimnázium Német Nyelvi Munkaközössége nevében
1073 Budapest, Barcsay u. 5.
Dr. Pantóné dr. Naszályi Dóra, szervező, német nyelvi munkaközösség-vezető
Deák Zsuzsa, szervező, német nyelvi szaktanár
madach.nemet@gmail.com

Nyolcadikosok német versenye

Kedves Németes Kollégák!

A kb. másfél évtizede életre hívott, hagyománnyá vált kezdeményezésünket folytatva munkaközösségünk nevében idén is játékos nyelvi-országismereti versenyre hívjuk németül tanuló nyolcadikos diákjaikat.  Legelőször is köszönjük, ezúton is, általános iskolai némettanár kollégáink munkáját, s tulajdonképpen ez is egy oka versenyünk hagyományos megrendezésének: hogy az arctalan munkafolyamatok helyét személyes kapcsolat, s egyfajta visszajelzés a közös tanítványokkal kapcsolatban, visszacsatolás vehesse át.  Megtapasztalhattuk, milyen sikeres nyelvi műhelyek működnek Önöknél is az általános iskolákban, ahonnan rendszeresen kiváló tanulókat kapunk és fejleszthetünk tovább.

Az idei versenyt a hagyományoknak megfelelően, kétfordulósan tervezzük megszervezni.

A verseny célja természetesen nemcsak az „örömnémetezés”. Szeretnénk munkaközösségünkkel közvetlenül, személyesen bemutatkozni, hogy az érdeklődők minél szélesebb körben megismerjék németoktatásunk struktúráját. Természetesen az Önök munkájának is köszönhető, hogy haladó csoportjainkból több sikeres, nyelvtudását jól használó továbbtanuló, ill. országos versenyhelyezést elérő diákkal büszkélkedhetünk. (A tavalyi tanévben pl. a német OKTV II. kategóriájában egy-egy diákunk az országos 10. és 17. helyen végzett.)

Iskolánk, a több mint 140 éves Madách Imre Gimnázium eredményei alapján a legfrissebb országos rangsorban a 9. helyen áll. Valamint iskolánk 2017. óta hivatalosan is minősített DSD iskola, ahol a 12. évfolyamos diákjaink (eredményüktől függően B2-C1) DSD II nyelvvizsgát tehetnek ingyenesen.

Több németcsoport indul nálunk mind haladó, mind kezdő szintről. Nullkezdő szintről indítottuk az 5 évfolyamos német nyelvi előkészítőt, valamint a 2. idegen nyelvként választott németet. Emellett 31 éve van 9. osztálytól haladó német nyelvi csoportunk, ahol a német haladó, első idegen nyelv olyanok számára, akik az általános iskolában általános, kéttannyelvű vagy nemzetiségi nyelvoktatás keretén belül tanultak németül.

A haladó németes csoporttípusunk népszerűsége miatt már hosszabb ideje második haladó németes csoportot is indítottunk, akik öt évfolyamos képzésben az angol nyelvet nyelvi előkészítő osztályban, teljesen kezdő szintről tanulják. (Tehát kezdő szintű angol nyelvi előkészítőhöz 2. nyelvként haladó német társul, erre a nyelvi csoportra német nyelvből felvételiztetünk.)

Hamarosan meghirdetjük osztályaink, tagozataink típusának és felvételi követelményeinek kiírását. A részletekről honlapunkon tájékozódhatnak.

Az idei verseny tematikusan az időutazás, Zeitreise témakörére épül. 

A verseny menete: 

  1. 3-4 fős csapatok jelentkezését várjuk, iskolánként akár több is jelentkezhet.
  2. Az első forduló feladatainak visszaküldési határideje:

2023. november 13. hétfő

Az első forduló feladatai:

  • nyelvi teszt (A2+/B1). A feladatokat összeállította Takács Gabriella, Váradi Katalin és Dr. Pantóné dr. Naszályi Dóra. 

A csapatok jelentkezési szándékát is a madach.nemet@gmail.com címre kérjük már mielőbb küldeni. (Csapatnév, csapattagok, iskola, felkészítő tanár és a csapat kapcsolattartója emailcímének és telefonszámának feltüntetésével.)

  • A csapatoknak egy maximum 3 perces  rövid videót is kell küldenie. A pontos feladatot és a technikai kéréseket a feladatlapon részletezzük.

Csak a kitöltött megoldólapot és a videóra utaló Google Drive linket (megosztva) kérjük visszaküldeni 2023. november 10-e péntekig a következő e-mail címre: madach.nemet@gmail.com, pontosan feltüntetve a csapatnevet.

  1. A javítások eredménye, a legjobb 10 csapat neve november 20-ig felkerül a honlapra, ill. természetesen e-mailben is külön értesítjük a döntő fordulóba jutó csapatokat. Gimnáziumunk Dísztermének befogadóképessége miatt csak tíz csapat juthat a döntőbe. Döntőnk megszervezését mind a budapesti Goethe Intézet, mind az Osztrák Intézet segíti. Vendégfogadó segítő és kísérő diákjaink az idei bejövő haladó németesek.

Az élő döntő forduló tervezett időpontja: 2023. november 30. csütörtök, 15.00-17.00.

Arra kérjük Önöket, hogy versenyzési szándékukat minél korábban, a fentiekben megadott e-mail-es elérhetőségen jelezzék.

Szeretettel várjuk Önöket, a teljes munkaközösség nevében:

 

Deák Zsuzsa
szervező, némettanár

és

Dr. Pantóné dr. Naszályi Dóra
munkaközösség-vezető, német vezető tanár

Budapest, 2023. október 12.

Az első feladatsor erre a linkre kattintva érhető el.

Kultúrális, versenyek
Elérhetőség
1073 Budapest, Barcsay utca 5.
+36 (1) 322-2081